Az új közfoglalkoztatási törvényről

Szeptember elsejétől az álláskeresési járadék maximum 90 napig jár az eddigi maximum 270 nap helyett.
Egy nap folyósítási időhöz idáig öt munkanapot vettek figyelembe, elsejétől ez tíz napra változik.
A járadék összegének felső határa a minimálbér lesz az eddigi 120 százaléka helyett.

Az álláskeresési segély megszűnik, kivéve azoknak akik a rájuk vonatkozó nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt évben váltak álláskeresővé. A nyugdíj előtti álláskeresési segély összege a minimálbér 40 százaléka.

Az álláskeresési járadék új megnevezése: foglalkoztatást helyettesítő támogatás.
Erre csak azok lesznek jogosultak, akik átmenetileg a közfoglalkoztatásban sem tudnak munkát végezni.
összege: 28.500 Ft

Az álláskeresők a más településen felkínált közmunkát csak a jegyző által igazolt indokkal – kiskorú gyermek gondozására, közeli hozzátartozó ápolására hivatkozva – utasíthatják vissza, ellenkező esetben a foglalkoztatást helyettesítő támogatást megvonják tőlük.

A közmunka akkor számít megfelelőnek, ha munka- és a lakóhely közötti oda- és visszautazás időtartama nem haladja meg a három órát, tíz éven aluli gyermekét nevelő nő, illetve a tíz éven aluli gyermekét egyedül nevelő férfi esetében a két órát, és a foglalkoztató biztosítja az utazás költéségét.

A közmunkások bérét a kormány határozza meg
A teljes munkaidőben foglalkoztatott közmunkások bére – attól függően, hogy igényel-e szakképesítést a munkakör betöltése, vagy sem – 57 ezer, illetve 78 ezer forint lesz havonta.

A segélyezés feltétele lesz a lakókörnyezet rendben tartása, ennek a betartását a jegyző felügyeli majd. Megvonják a foglalkoztatást helyettesítő támogatást attól, aki nem nem tartja rendben a kertjét, az udvarát és a lakását.

A törvény teljes szövege megtalálható a Magyar Közlöny 85. számában,
vagy ide kattintva elovashatja online

Megosztás