Elnöki nyilatkozat a 2014-es európai parlamenti választás kiírásáról

Magyarország kormánya 20 esztendővel ezelőtt nyújtotta be hazánk hivatalos EU-tagsági kérelmét, és immár 10 esztendeje annak, hogy egyenrangú tagjává váltunk az európai polgári demokráciák családjának.

2004-ben Magyarország polgárai először váltak jogosulttá arra, hogy az unió más nemzeteihez hasonlóan az akkori választáson kinyilvánított személyes döntésükkel maguk is részt vegyenek az Európai Parlament összetételének kialakításában, az idei év tavaszán pedig immár harmadik alkalommal nyílik lehetőségünk arra, hogy eldöntsük, a következő öt esztendőben kik képviseljék majd politikai nemzetünket az Európai Parlamentben.

A szabad választás joga demokráciánk egyik legfontosabb alkotmányos pillére. Ez a jog ugyanakkor lehetőség is arra, hogy szavazatunkkal befolyásoljuk Európa jövőjét.

Az Európai Tanács döntése értelmében az unió országaiban 2014. május 22. és 25. között kell megtartani az európai parlamenti választásokat.

A választásokkal kapcsolatos uniós rendelkezésekkel és az Alaptörvényünkben foglaltakkal összhangban meghozott elnöki határozatommal 2014. május 25-ére írom ki az európai parlamenti választások magyarországi időpontját.

Áder János
Magyarország köztársasági elnök

Megosztás