Európai Parlament választások

2014. május 22 és 25 között az Európai Unió 400 millió választópolgára adhatja le voksát és szavazhat az új Európai Parlament összetételéről. Magyarországon 2014. május 25-én nyolcmillió magyar szavazó dönthet arról, ki képviselje hazánkat a 2014-2019 közötti európai parlamenti jogalkotási ciklusban.

Az Európai Parlament összetétele most első ízben azt is meghatározza, hogy ki vezeti majd az Európai Bizottságot. Az új szabályok értelmében az uniós kormányok vezetőinek az európai választások eredménye alapján kell javaslatot tenniük a Bizottság következő elnökének személyére. Az európai politikai pártok már az európai választások előtt megnevezték jelöltjüket erre a vezető pozícióra. Így tehát a választópolgároktól is függ, hogy ki lesz az Európai Bizottság következő elnöke.
Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodáinak kiemelt feladata, hogy a tagállamok lakosságát a legszélesebb körben tájékoztassák az Európai Parlament tevékenységéről, kiemelt figyelemmel az európai parlamenti választásokra. Ennek megfelelően az Európai Parlament budapesti Tájékoztatási Irodája az elmúlt időszakban számos rendezvénnyel és egyéb kommunikációs tevékenységgel hívta fel a figyelmet a közelgő választásokra, és a részvételi demokrácia jelentőségére.

A tájékoztatást a 2014-es európai parlamenti választások honlapja is segíti: az unió valamennyi hivatalos nyelvén elérhető weboldal az európai politikai pártokról, tagállami választási törvényekről és az EP főbb jogalkotási tevékenységéről (multimédia, infógrafikák, statisztikák) nyújt tájékoztatást. Az oldal közérthető sajtódossziét is tartalmaz, ahol részletes információk találhatóak az elmúlt ciklus uniós szinten meghozott fontosabb döntéseiről. Ugyanezen a honlapon a közelgő 2014-es európai választásokkal kapcsolatos valamennyi kommunikációs anyag (kiadvány, vizuális anyag, plakát, logó) is letölthető.
Irodánk Facebook és Twitter oldalán keresztül igyekszik folyamatos és naprakész információkkal és érdekességekkel szolgálni a fiatalabb korosztály számára is.

Őszintén remélem, hogy a fenti információk hasznosnak bizonyulnak mind az Önök, mind a szélesebb közönség számára is. Ennek megfelelően kérjük és számítunk együttműködésükre az Unió demokratikus életének e jelentős eseményével kapcsolatos tájékoztatásban. Kérjük, hogy a fent említett tájékoztató anyagokat mind saját weboldalukon, mind intézményeik, illetve a helyi média, civil és kulturális szervezetek részére szíveskedjenek rendelkezésre bocsájtani.

A technikai részletekkel kapcsolatban megbízott kommunikációs ügynökségünk, a Hill+Knowlton Strategies részéről Farkas Zsolt (Email: zsolt.farkas@hkstrategies.com,
telefon +361 351-9101) áll szíves rendelkezésükre.

Az Európai Parlament intézményes választási tájékoztató kampányával kapcsolatban irodánk részéről Kotlár Eszter PR referens nyújt további tájékoztatást (Email:epbudapest@europarl.europa.eu), kérem, forduljanak hozzá bizalommal.

Megtisztelő figyelmüket ezúton is köszönöm és bízom abban, hogy az Önök együttműködésével az európai parlamenti választással kapcsolatos információk minél szélesebb körhöz jutnak majd el helyi szinten is.

Üdvözlettel,
Lővei Andrea
irodavezető

Budapest, 2014. április 15.

Európai Parlament Tájékoztatási Irodája, H-1024 Budapest, Lövőház u. 35.
Tel.: +36.1.411.3540, Fax: +36.1.411.3560, e-mail: epbudapest@europarl.europa.eu
www.europarl.hu

 

Megosztás