Házi komposztálás

Házi komposztálás Nyírgelsén és Szakolyon –  KEOP-6.2.0/A/11-2011-0210
Nyírgelse és Szakoly községben komposztálást népszerűsítő mintaprojekt valósult meg Szakoly Község Önkormányzat szervezésében.
A projekt során 250 db 1 m3-es felületkezelt tölgyfa komposztáló láda került ingyenesen kiosztásra a települések lakosai részére.

Szakoly Község Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Környezet és Energia Program keretében (KEOP) meghirdetett „Fenntarthatóbb életmódot és fogyasztási lehetőségeket népszerűsítő, terjedésüket elősegítő mintaprojektek – A komponens” elnevezésű pályázati felhívásra. Az önkormányzat „Házi komposztálás Nyírgelsén és Szakolyon” című KEOP-6.2.0/A/11-2011-0210 számú pályázaton 9 667 447 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert, melyhez az 5 % önerőt saját maguk biztosították, így a projekt bruttó összköltsége 10.176.260 Ft lett.

A projekt során az akcióhoz csatlakozó önkéntes nyírgelsei és szakolyi lakosok a házuk körül keletkező, biológiailag lebomló hulladékot helyezhetik el a pályázat keretében kiosztásra kerülő komposztálóedényekbe és készíthetnek belőle házi komposztot.
A komposztálási folyamatot, az eszközök használatát ingyenes csoportfoglalkozások keretében tanulhatják meg a résztvevők.
A csoportfoglalkozásokhoz kapcsolódóan a komposztálási ismereteket összefoglaló kiadványok kerülnek átadásra a résztvevők számára.
Szakoly Község Önkormányzat elkötelezett híve a környezetvédelemnek, kiemelt döntéshozatali szempont az önkormányzatnál a lakosság környezettudatos szemléletformálása.
Jelen projekttel egyrészről széles célközönség számára történik meg a komposztálók ingyenes kihelyezése, másrészről a házi komposztálás népszerűsítése egyben szemléletformálást is végrehajt, biztosítva ezzel a projekt fenntarthatóságát.

Megosztás