Kicsik egy zöldebb jövőért!

Szakoly Község Önkormányzata az ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség közreműködésével valósította meg a „Kicsik egy zöldebb jövőért” elnevezésű környezettudatosságra nevelő gyermekversenyt 2013. szeptember 25-én.
A gyermekek számára megrendezett versenyen két település, Szakoly és Bököny, általános iskolái vettek részt. Mindkét település és az együttműködő Energia Ügynökség is igen fontosnak tartja a környezet-és energiatudatossághoz kapcsolódó fogalmak, megoldások ismeretét és alkalmazását a hétköznapi életben.
Nyitottak és folyamatosan keresik a lehetőségeket annak érdekében, hogy minél szélesebb körben tájékoztassák a lakosság minden rétegét ebben a témában, ezzel pedig utat nyitva az alternatív energiákban rejlő fejlődési potenciál kiaknázásának.
Egy fenntartható települési jövőkép megvalósítása érdekében a fiatal generációk hatékony megszólítása nélkülözhetetlen eszköz a projektben résztvevő települések számára.
Ennek szellemében a „Kicsik egy zöldebb jövőért!” verseny fő célja az volt, hogy a fiatalok figyelmét a környezet és energiatudatosság
irányába fordítsa. Ennek érdekében az iskolák diákjai számára megrendezésre került egy
környezettudatosságról szóló egynapos vetélkedő illetve egy ehhez kapcsolódó rajzverseny és egy, a vetélkedőt kísérő, kiállítás is megszervezésre került.
A versenyhez kapcsolódóan előzetesen kiosztásra került a gyerekek számára egy-egy munkafüzet, amely játékos feladatok révén tanította meg számukra a vetélkedőhöz szükséges „zöld” ismereteket. Illetve a vizuális tanulás előnyeit szem előtt tartva a versenyt követően egy, a
gyerekeknek szóló oktatófilm is levetítésre került.
A szakolyi önkormányzat és az ENEREA Nonprofit Kft. által megvalósított programnak köszönhetően a gyerekek olyan alapvető dolgokat ismertek meg a saját nyelvükön, mint a megújuló energia, hogy mekkora az ökológiai lábnyomuk, hogyan ehetnek energiatudatosak és mindez
miért is jó számukr.
A rendezvény révén a fiatal generáció kialakított környezetbarát és energiatudatos szemlélete hosszútávon elősegíti környezetük és így a jövőjük megóvását, közvetve hozzájárul a települések társadalmi fejlő déséhez, illetve maga a lebonyolítási folyamat megerősíti a két település köztikapcsolatot ezzel pedig hozzájárul a térség összetartó erejéneknöveléséhez.

A projekt a 76/2011. (VII.29.) VM rendelet alapján a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához 2011-től nyújtandó támogatás pályázati felhívásának keretében valósult meg. (Célterület: Kisértékű rendezvények megvalósítása-1020074)

Megosztás