Ebzárlat és legeltetési tilalom

Ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el április 5. és április 18. között az illetékes hatóság. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal élelmiszerláncbiztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága, a Nyírbátori (területi Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatal közleménye szerint az ebzárlat ideje alatt az ebeket tartási helyükön megkötve vagy zárva, a macskákat zárva kell tartani.
Kutyát tartási helyéről csak pórázon sétáltatva lehet kivinni.
Vadászebek, fegyveres erők és testületek ebei, katasztrófamentő ebek a segítő és terápiás, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesülnek a korlátozások alól folyamatos felügyelet biztosítása mellett.
Az ebzárlat alatt befogott, kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá keli helyezni az ebzárlat időtartamára.
A legeltetési tilalom ideje alatt az állatok legeltetése a lakott településen belül az erre kijelölt helyen, ilyen hely hiányában a lakott település határától számított 1000 méteren beiül kell megszervezni.
Az állatok vándorolva történő legeltetése tilos!
Az állandóan legelőn tartott szarvasmarha állományok legeltetését – az állomány nagyságától függően – 10-20 hektáros területre kell korlátozni!
Az ebzárlatot és legeltetési tilalmat az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. Tv. 34. § (3) a) és c) pontja, a veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. (XII.20.) FVM rendelet 8.§ (5) bekezdése, valamint az állategészségügyi feladatairól szóló 81/2002. (IX.04.) FVM rendelet 2.§ (1) bekezdése alapján rendelték el.

Megosztás